Wiosna zbliża się wielkimi krokami, ale ponieważ z naszą pogodą nigdy nic nie wiadomo to zamieszczam trzy rozgrzewające herbaciane przepisy.
Na przyjątko: "Poncz po rosyjsku" (przepis na 10 szklanek)
Składniki:
- 6 jaj
- butelka białego wina
- 1/2 butelki dobrego winiaku lub koniaku
- szklanka wódki
- 100 g drobnego cukru
- 1/4 litra (pełna szklanka) świeżo zapażonej i przecedzonej czarnej herbaty (polecamy: Rosyjską Karawanę)
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i ucierać mikserem w ciepłej kąpieli wodnej na pulchną i gęstą masę.
2. Wlać herbatę i dobrze wymieszać.
3. Podawać w podgrzanych, wysokich, rozszerzanych ku górze naczyniach szklanych.
Na wieczór we dwoje: "Herbata karmelowa" (przepis na 3-4 szklanki)
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 3-4 łyżki stołowe karmelu lub kandyzu
- łyżeczka czarnej herbaty
- 2 żółtka
1. Mleko zagotować z karmelem.
2. Herbatę zalać gotującym mlekiem i odstawić na 5 minut do naciągnięcia.
3. Mleczną herbatę przecedzić przez sitko i zmiksować razem z żółtkami
4. Podawać natychmiast i pić gorący napój.
Na stok (lub gdziekolwiek indziej gdzie ręcę i nos zamarzają): "Clipper" (przepis na 2 szklanki)
UWAGA ! PRZEPIS PROSTY JAK SŁOŃCE I JASNY JAK DRUT ! NIC TYLKO ROBIĆ !
Składniki:
- 1 szklanka rumu
- 1 szklanka gorącej i mocnej czarnej herbaty
- 2 łyżeczki miodu
- 2 plasterki cytryny
1. Gorącą herbatę rozlać do 2 szklanek.
2. Dodać do nich rum i miód
3. Podawać w szklance przybranej plasterkiem cytryny
Pozdrawiam i zapraszam po więcej przepisów na moją stronę : www.herbata.vot.pl
Źródło: http://www.eioba.pl/a/2mc0/herbaciane-przepisy
Brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuń