piątek, 31 stycznia 2014

Herbaciane przepisy

poncz po rosyjsku
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, ale ponieważ z naszą pogodą nigdy nic nie wiadomo to zamieszczam trzy rozgrzewające herbaciane przepisy.

Na przyjątko: "Poncz po rosyjsku" (przepis na 10 szklanek)

Składniki:
  • 6 jaj
  • butelka białego wina
  • 1/2 butelki dobrego winiaku lub koniaku
  • szklanka wódki
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/4 litra (pełna szklanka) świeżo zapażonej i przecedzonej czarnej herbaty (polecamy: Rosyjską Karawanę)
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i ucierać mikserem w ciepłej kąpieli wodnej na pulchną i gęstą masę.
2. Wlać herbatę i dobrze wymieszać.
3. Podawać w podgrzanych, wysokich, rozszerzanych ku górze naczyniach szklanych.


Na wieczór we dwoje: "Herbata karmelowa" (przepis na 3-4 szklanki)

Składniki:
  • 0,5 litra mleka
  • 3-4 łyżki stołowe karmelu lub kandyzu
  • łyżeczka czarnej herbaty
  • 2 żółtka

1. Mleko zagotować z karmelem.
2. Herbatę zalać gotującym mlekiem i odstawić na 5 minut do naciągnięcia.
3. Mleczną herbatę przecedzić przez sitko i zmiksować razem z żółtkami
4. Podawać natychmiast i pić gorący napój.

Na stok (lub gdziekolwiek indziej gdzie ręcę i nos zamarzają): "Clipper" (przepis na 2 szklanki)
UWAGA ! PRZEPIS PROSTY JAK SŁOŃCE I JASNY JAK DRUT ! NIC TYLKO ROBIĆ !

Składniki:

  • 1 szklanka rumu
  • 1 szklanka gorącej i mocnej czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki  miodu
  • 2 plasterki cytryny

1. Gorącą herbatę rozlać do 2 szklanek.
2. Dodać do nich rum i miód
3. Podawać w szklance przybranej plasterkiem cytryny

Pozdrawiam i zapraszam po więcej przepisów na moją stronę : www.herbata.vot.pl

Źródło: http://www.eioba.pl/a/2mc0/herbaciane-przepisy

1 komentarz: